Een segway is een elektrisch aangedreven snorfiets die u staande bestuurt. Een segway is zelfbalancerend met twee wielen naast elkaar. Een Segway is een aangewezen bromfiets, waarvoor afwijkende regels gelden. Voor een segway op de openbare weg gelden regels voor onder andere de maximumsnelheid, minimumleeftijd en verzekeringsplicht.

Eisen voor segway

Bij gebruik door normale bestuurder

  • leeftijd bestuurder: vanaf 16 jaar
  • geen rijbewijs,
  • geen helm,
  • max snelheid 25 km/u,
  • plaats op de weg: op het fietspad, het fiets/bromfietspad, of indien afwezig op de rijbaan
  • voorzien van geldig verzekeringsplaatje
  • bij nacht/overdag bij slecht zicht verlichting voeren

Bij gebruik door gehandicapte:

  • geen minimum leeftijd, maar wel voorzien van gehandicaptenparkeerkaart/andere aangewezen kaart
  • plaats op de weg mag ook op trottoir/voetpad met max. 6 km/u

Plaats op de weg en maximumsnelheid segway

Met een segway moet u op het fietspad of fiets/bromfietspad rijden. Is er geen fietspad of fiets/bromfietspad, dan mag u op de rijbaan rijden. De maximumsnelheid is 25 kilometer per uur. U moet zich in het verkeer hetzelfde gedragen als een bestuurder van een snorfiets.

Bent u gehandicapt, dan mag u met de segway ook op het voetpad of de stoep rijden. Ook als u jonger bent dan 16 jaar. U moet dan wel een verklaring van een medisch specialist bij u hebben. De maximumsnelheid op het voetpad en de stoep is 6 kilometer per uur.

Verlichting segway

Als bestuurder van een segway moet u 's nachts en overdag als het zicht ernstig wordt belemmerd het voorlicht en achterlicht aan hebben. U mag afneembare en vaste verlichting gebruiken. Uw segway moet ook reflectoren hebben.

Verzekeringsplicht

Sinds 1 januari 2011 is de kentekenplicht van Segways komen te vervallen. Er blijft wel een verzekeringsplicht voor Segways die op de openbare weg rijden.

Per 1 januari 2011 worden zogenaamde "verzekeringsplaatjes" afgegeven door de verzekeringsmaatschappij. De verzekeringsperiode loopt standaard tot 1 mei van ieder jaar. De verzekerden ontvangen jaarlijks een nieuw verzekeringsplaatje van hun verzekeringsmaatschappij.

Helm en rijbewijs segway

Als bestuurder van een segway hoeft u geen helm te dragen, omdat het een snorfiets is. Voor het besturen van een segway heeft u geen (bromfiets)rijbewijs nodig.