Het aantal verkeersboetes is vorig jaar fors gedaald. Politieagenten schreven 9 komma 7 miljoen boetes uit. Dat is ruim een miljoen minder dan in 2010. De opbrengst uit de verkeersboetes ging omhoog. In 2011 vloeide 627 miljoen euro de staatskas in.

Iedere week krijgen zo'n honderd mensen een alcoholslot opgelegd. Het slot werd in december vorig jaar ingevoerd en wordt opgelegd aan automobilisten die voor ze in de auto stappen zo'n tien glazen alcohol hebben gedronken.
Dat meldt BNR Nieuwsradio op basis van cijfers van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Wanneer en hoe vaak u uw auto moet laten keuren, hangt af van de brandstof waarop uw auto rijdt, hoe zwaar uw auto is en wanneer uw auto voor het eerst op de weg is toegelaten. Als uw auto al eerder APK is goedgekeurd, geldt de datum op het keuringsrapport. Uw auto moet voor deze datum nogmaals zijn goedgekeurd.

Vanaf 1 juli 2019 mag je geen elektronische apparaten zoals mobiele telefoons, navigatiesystemen, tablets of muziekspelers vasthouden tijdens het fietsen. Handsfree van de telefoon gebruik maken is wel toegestaan. Uiteraard moet je op het verkeer blijven letten. Je mag geen gevaarlijke situaties veroorzaken voor anderen.

Er komt een strafrechtelijk verbod op het knoeien met kilometerstanden bij bepaalde motorrijtuigen. Het voornemen is dit verbod in te voeren bij personenauto's en bestelauto's, omdat tellerfraude daar het meest voor komt. Daarnaast wordt het aantal momenten uitgebreid waarop kilometertellerstanden verplicht aan de RDW moeten worden doorgegeven.

Het aantal verkeersgewonden lijkt vorig jaar gedaald, maar dat komt alleen door een gebrekkige registratie door de politie. In werkelijkheid is het aantal verkeersgewonden juist gestegen, beweert verkeersadviesbureau Via.nl. Het bureau vreest dat gemeenten een te rooskleurig beeld van de situatie krijgen.

Een aantal boetes gaat met ingang van 1 januari 2013 met 2% omhoog in verband met de jaarlijkse indexering. Het percentage is gebaseerd op de ontwikkeling van de consumentenprijsindex in de periode van 1 juni 2011 tot 1 juni 2012.

Justitie mag toch administratiekosten rekenen bij een bekeuring. De burger moet echter wel het recht hebben om daartegen in beroep te gaan. Dat heeft het Hof in Leeuwarden bepaald in het hoger beroep van hoogleraar Recht en Bestuur Bernd van der Meulen.

In de loop van 2013 is de kentekencard met chip ingevoerd. Deze gaat het huidige tweedelige papieren kentekenbewijs vervangen. Op de kentekencard komen de gegevens van zowel het voertuig als van de kentekenhouder. Nu staan die op de afzonderlijke papieren kentekendelen.

Den Haag - Automobilisten die worden betrapt op het rijden onder invloed kunnen voortaan binnen een half uur rekenen op een boete of dagvaarding.

Bestuurders van campers en bestelbusjes lopen een grote kans een snelheidsboete te krijgen terwijl ze zich aan de maximumsnelheid houden. Dat komt door een fout in de trajectcontrole boven snelwegen, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.

Politiesites