{question}Mag een burger die getuige is van een misdrijf de verdachte aanhouden? {/question}

Op grond van artikel 53 van het Wetboek van Strafvordering is bij ontdekking op heterdaad iedereen bevoegd een verdachte aan te houden. De aangehoudene moet wel "onverwijld" aan de politie worden overgedragen. Om te voorkomen dat de verdachte de benen neemt, mag de aanhouder dwang uitoefenen, bijvoorbeeld door hem tegen de grond te houden.

{question}Mijn buurman doet aan illegale praktijken. Wat kan ik hieraan doen!? Ik durf geen aangifte te doen, omdat ik bang ben voor mijn buurman? {/question}

Wanneer u geen aangifte durft te doen, dan kunt u bellen met Meld Misdaad Anoniem. Het telefoonnummer: 0800-7000 Hier kunt u anoniem u verhaal kwijt.De politie is er dan van op de hoogte en gaat kijken wat haalbaar is.

{question}Mijn niet gechipte fiets is gestolen. Kan ik nu nog wel aangifte doen? {/question}

Je kunt gewoon aangifte doen. Als er dan een fietsendief wordt opgepakt heb je best wel eens kans dat jouw fiets er ook tussen zit. Niet geschoten is altijd mis!

{question}Wie wordt er geïnformeerd over mijn strafzaak? {/question}

Indien u wordt verdacht van een strafbaar feit, is het Openbaar Ministerie onder bepaalde voorwaarden bevoegd om anderen hiervan op de hoogte te stellen en daarbij in het bezit te stellen van (delen) van uw strafdossier. Deze bevoegdheid is geregeld in de Wet justitiële en strafvorderlijke gegevens (Wjsg) en de aanwijzing behorend bij deze wet.

{question}Wat gebeurt er als de politie iemand oppakt die een zedenmisdrijf heeft gepleegd en wat voor straf kan de dader krijgen. Hoelang kan een dader in voorlopige hechtenis blijven? {/question}

Dat ligt er helemaal aan hoe zwaar het zedendelict is geweest. Als er sprake is van het zogenaamde "potloodventen" zal de man niet erg lang vast zitten.

{question}Wat is Halt en wanneer word je naar Halt gestuurd?? {/question}

'Halt' is een initiatief van het Ministerie van Justitie. 'Halt' zorgt ervoor dat personen tussen de 12 en 18 jaar, niet meteen een strafblad krijgen.

Politiesites