Munitie moet niet langer thuis kunnen worden bewaard. Door munitie alleen toe te staan op schietclubs, worden wapens van munitie gescheiden. Dat vindt de Raad van Korpschefs, die naar aanleiding van de fatale schietpartij in Alphen aan den Rijn de Wapenwet verder wil aanscherpen.

Korpschef van de politie Zeeland Letty Demmers zei donderdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur namens de Raad daarnaast het aantal van maximaal vijf wapens per persoon die nu worden toegestaan veel te vinden. "Drie is genoeg voor de schietsport", zei Demmers.

Ook moeten bepaalde semi-automatische wapens buiten de wapenvergunning gaan vallen en moet er bij het verlenen van wapenvergunningen meer aan zogenoemd profilen, het op basis van risicokenmerken controleren van bepaalde groepen, worden gedaan. Zo kan Demmers zich voorstellen dat mannen van tussen de 16 en 24 jaar beter worden gecontroleerd.

Zaterdag 9 april richtte Tristan van der V. een bloedbad aan in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Hij schoot zes mensen en zichzelf dood, zeventien mensen raakten gewond. Van der V. had, ondanks psychische problemen, een wapenvergunning. Hij had tijdens zijn daad drie wapens bij zich, een semiautomatisch wapen, een pistool en een revolver.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt of de regels voor wapenbezit wel goed genoeg zijn om een schietpartij zoals in Alphen aan den Rijn te voorkomen. De Raad van Korpschefs wil de voorstellen voorleggen aan de Onderzoeksraad.

Politiesites