DEN HAAG - Minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) wil ''absoluut investeren" in onderzoek naar wat voor effecten geweld en intimidatie hebben op hulpverleners in de publieke sector. Dat zei hij dinsdag in een debat met de Kamer.

Er is al eens onderzoek geweest naar de effecten bij de politie, maar ''het is belangrijk genoeg" om nog eens extra naar de gevolgen te kijken, aldus Opstelten.

Zelfdodingen

''Met z'n allen, los van politieke voorkeur, willen we een eind aan geweld en intimidatie jegens hulpverleners.'' De effecten in de nazorg zijn volgens hem ook ongelofelijk serieus te nemen.

Hij antwoordde daarmee op vragen van de ongeruste Magda Berndsen van D66, die zelfs even gewag maakte van een ''toenemend aantal zelfdodingen onder hulpverleners".

PVV

Het debat was aanvraagd door de PVV, naar aanleiding van de voorlopige vrijlating van een verdachte van zware mishandeling, ook wel bekend als 'de meppende Marokkaan uit Meppel'.

De PVV vindt het niet kunnen dat hij thuis met een enkelbandje zijn proces afwacht. Minister en Kamer voelden er weinig voor een individuele zaak, die ook nog eens 'onder de rechter' is, in het parlement te bespreken.

Opstelten laat wel zijn licht schijnen over de mogelijkheden voor het Openbaar Ministerie om bezwaar te maken om een verdachte los te laten tot zijn rechtszaak.

Wetswijziging

Eerder werd al een wetswijziging toegezegd om de gronden voor voorlopige hechtenis te verruimen. PVV-Kamerlid Lilian Helder kreeg dinsdag overigens zoals verwacht ook voldoende steun voor haar motie om verdachten van geweld tegen functionarissen met een publieke taak zoveel mogelijk via het (super)snelrecht strafrechtelijk en financieel aan te pakken.

Bron: NU.nl