Rechters zijn niet gevoelig voor de hogere strafeisen tegen geweldplegers die zich rond de jaarwisseling hebben misdragen. Tijdens de supersnelrecht- en snelrechtzittingen vielen de straffen in vrijwel alle zaken lager uit dan geëist. Dat blijkt uit een inventarisatie van Trouw bij de verschillende arrondissementsparketten.

De strafeis zou 75 procent hoger liggen dan anders. Wanneer er sprake is van geweld tegen mensen met een publieke taak – zoals agenten of ambulancepersoneel – werd de eis met 200 procent verhoogd.

Er stonden in totaal 46 verdachten van Oud-Nieuw voor de rechtbanken in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht, Breda, Zutphen, Arnhem, Leeuwarden, Middelburg en Den Bosch. Er werden 36 verdachten  veroordeeld.

In 65% van deze zaken kreeg de verdachte een lagere straf dan geëist, en drie verdachten werden vrijgesproken. In 28 strafzaken was sprake van geweldpleging tegen mensen met een publieke functie. Voor deze verdachten werd de strafeis met 200 procent verhoogd. In 8 gevallen werd conform de eis veroordeeld, de anderen kregen een lager vonnis.

De meeste gestraften hebben van de rechtbanken ook huisarrest gekregen voor de komende jaarwisseling. Alle verzoeken tot schadevergoeding werden toegewezen. De hoogste straf was voor een 43-jarige Hagenaar. Hij sloeg een stoel kapot op het hoofd van een agent. De man kreeg drie maanden celstraf, waarvan één voorwaardelijk.

Bron: Trouw.