Een relschopper die vorig jaar augustus tijdens de strandrellen in Hoek van Holland werd neergeschoten door de politie, is gisteren door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot acht maanden celstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

De rechtbank legde hem ook een evenementenverbod tot 2012 op. Dit betekent dat hij zich tot 1 januari 2012 bij bepaalde evenementen moet melden op een politiebureau.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden vijftien maanden celstraf, waarvan vijf maanden voorwaardelijk tegen de 22-jarige Nick B. De rechtbank sprak B. vrij van poging tot doodslag. of zware mishandeling van een politieagent.

B. gooide een aluminiumbak in de richting van de agent, maar niet is komen vast te staan welk letsel dit had kunnen aanrichten. Hij heeft zich volgens de rechter wel schuldig gemaakt aan geweld tegen en bedreiging van politieagenten.

Tijdens het strandfeest in Hoek van Holland in augustus 2009 keerden hooligans zich tegen de politie. Agenten schoten uit zelfverdediging, waarbij een 19-jarige jongen om het leven kwam.

De rellen met dodelijke afloop in Hoek van Holland leidden een half jaar later tot het aangekondigde vertrek van de Rotterdamse korpschef Aad Meijboom. Een paar weken eerder had het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) in een rapport geconstateerd dat de politie fout op fout had gestapeld. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb drukte het vertrek van korpschef Meijboom vervolgens door.

Bron: nrc.nl | 24 juli 2010