Khat of qat zijn de bladeren en takjes van een plant met de Latijnse naam Catha Edulis Forsk. De blaadjes en zachte takjes worden gekauwd. In Nederland word khat met name gebruikt door Somalische inwoners. De werkzame stoffen van Khat zijn in Nederland verboden. Khat als plant is echter legaal.

  • Verslavend? Lichamelijk niet, geestelijk is mogelijk.
  • Steeds meer nodig voor zelfde effect? Nee.
  • Effecten korte termijn: Stimulerend, verhoogde alertheid, lichte vorm van euforie, onderdrukking van vermoeidheid en honger. Hyperactiviteit, praatzucht en opwinding. Irritatie van maag en darmen (oprispingen).
  • Gevolgen lange termijn: Slapeloosheid, hyperactiviteit, gebrek aan eetlust, verhoogde bloeddruk, stijging lichaamstemperatuur, versnelde hartslag. Mond- en keelkanker, verhoogde kans op maag- en darmziekten en hoge bloeddruk.
  • Belangrijk: Kans op afhankelijkheid van khat bij traumatisch verleden. Slaapstoornissen door khatgebruik kunnen alcholgebruik in de hand werken.

Wat is de werking?

Khat heeft een stimulerend effect. Het vergroot de alertheid, veroorzaakt een lichte vorm van euforie en vermindert het gevoel van honger en vermoeidheid. aarnaast kunnen mensen hyperactief worden en veel willen praten.

Wat zijn de risico's?

Met name bij chronisch gebruik van grote hoeveelheden khat kunnen een aantal bijwerkingen optreden. Men kan last krijgen van een verhoogde bloeddruk, stijging van de lichaamstemperatuur, hartritmestoornissen, slapeloosheid en een gebrek aan eetlust.

Bovendien hebben gebruikers een verhoogde kans op maag- en darmkwalen. Een enkele keer wordt ook het optreden van hallucinaties genoemd. Je kunt geestelijk afhankelijk raken van khat. Dit komt in Nederland vooral voor bij Somalische asielzoekers met een traumatisch verleden.

Khat is met name in Jemen een belangrijk onderdeel van vele rituelen. Het gebruik is verbonden met een groot aantal wetten en gewoonten. Soms wordt khatgebruik gevolgd door inname van alcohol om in slaap te kunnen komen. Dit kan een problematische gewoonte worden. Khat komt Nederland binnen via Schiphol.

Wat zegt de wet?

Khat (Qat) wordt tot de harddrugs gerekend en zal medio 2012 op lijst 2 van de Opiumwet worden geplaatst. Het produceren, verhandelen en bezitten van hard drugs is vanaf dat moment strafbaar. 

Meer informatie en hulp

Drugs Infolijn
Heeft u vragen over drugs en drugsgebruik, bel dan de Drugs Infolijn voor een persoonlijk gesprek en een gericht antwoord. Drugs Infolijn 0900-1995 (€ 0,10 min)

Regionale adressen
Instellingen voor de verslavingszorg en de GGD. Deze instellingen zijn te vinden in elke grote en middelgrote stad. Voor adressen en telefoonummers: bel de Drugs Infolijn.