De politie krijgt de beschikking over geheime communicatie tussen duizenden criminelen. Een rechter in Canada heeft deze week bepaald dat de versleutelde berichten die op een Canadese server stonden ingezien mogen worden.

Het gaat om gebruikers van Pretty Good Privay (PGP) telefoons die door het Nederlandse bedrijf Ennetcom zijn verkocht. Door het gebruik van encryptie zijn de berichten die via de speciale telefoons niet of nauwelijks te lezen door de recherche. De telefoons zouden zijn gebruikt door criminelen die een rol spelen in onderzoeken naar liquidaties, overvallen en drugshandel.

In april haalde justitie de server in Canada uit de lucht, omdat Ennetcom criminelen zou faciliteren met de service. De baas van het bedrijf werd opgepakt, maar is inmiddels weer vrij. Volgens hem is de actie onrechtmatig omdat lang niet alle gebruikers van zijn PGP-telefoons criminelen zouden zijn.

De Canadese rechter heeft bepaald dat er wel restricties zijn. De communicatie gaat niet zomaar in zijn geheel naar de Nederlandse politie, om te voorkomen dat ook gesprekken tussen niet-criminelen bij de recherche belanden.

De berichten die Nederland krijgt zijn nog wel versleuteld. Maar uit verschillende grote onderzoeken in de laatste twee jaar is gebleken dat de politie ze soms kan kraken. Dat levert een schat aan informatie op omdat criminelen zich veilig wanen en openlijk communiceren over criminele activiteiten. De politie kan nu in één klap beschikken over een gigantische berg aan informatie, die als bewijs kan dienen in tal van onderzoeken.

Bron: Telegraaf