Over Infopolitie.nl

Infopolitie.nl is een website over de politie in Nederland. Het is geen website van de nationale politie, maar een particulier initiatief. Ga voor de officiële site van de Nederlandse politie naar www.politie.nl. Lees ook onze disclaimer.

(English | Russia | Oekranian)

Een 48-jarige man uit Cuijk wordt ervan verdacht ongeveer 300 meisjes via internet te hebben verleid tot webcam-seks. In enkele gevallen kwam het ook tot fysiek seksueel contact. Hoe werkt zoiets?

Mensen die via de diverse verkoopsites waaronder Marktplaats op internet zijn opgelicht, kunnen dit vanuit huis melden bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting van de politie.

Dat kan via de website www.politie.nl/mijnpolitie. Doel is om oplichters op die manier beter in beeld te brengen en ze beter te kunnen aanpakken.

De politie waarschuwt voor ‘phishing’. Dit is een methode van criminelen om achter bankgegevens te komen via e-mails op uw internetadres. Slachtoffers zijn hierdoor soms duizenden euro’s kwijt geraakt.

De verzamelnaam 'computerfraude' wordt gebruikt voor alle vormen van fraude waarbij het gebruik van een computersysteem een belangrijke voorwaarde is voor het slagen ervan. Voor alle duidelijkheid: het woord fraude wordt gebruikt als iemand zichzelf of een ander door middel van bedrog bevoordeelt: oplichting, verduistering, spionage en gegevensdiefstal zijn daarbij veel gebruikte middelen om het doel te bereiken.

De politie had altijd al de bevoegdheid om goederen in beslag te nemen die als bewijs in een onderzoek kunnen dienen. De noodzaak ontstond om bij bepaalde onderzoeken de beschikking te hebben over gegevens in computersystemen.

Het opzettelijk vernielen, beschadigen of onbruikbaar maken van een computer- of communicatiesysteem is strafbaar met een jaar cel of boete van 16.750 euro (art. 161sexies lid 1). Iets vergelijkbaars geldt voor het vernielen van opgeslagen of verwerkte gegevens: dit kan zelfs twee jaar cel opleveren (art. 350a lid 1 ).

Computercriminaliteit, virussen en de wet.

Het maken en verspreiden van een virus is in de nederlandse wetgeving strafbaar gesteld in artikel 138ab van het Wetboek van Strafrecht. Eigenlijk stelt men hier het artikel ongeveer gelijk aan artikel 138 wat huisvredebreuk beschrijft.

Opmerkelijk

Lawaaierige seks beboet

Op lawaaierige seks in het Italiaanse dorp Martinsicuro, bij Teramo in de Abruzzen, staat voortaan een geldboete van maximaal 500 euro. Dat heeft burgemeester Abramo Di Salvatore beslist.

Lees meer...

Politiesites

Sponsors