Over Infopolitie.nl

Infopolitie.nl is een website over de politie in Nederland. Het is geen website van de nationale politie, maar een particulier initiatief. Ga voor de officiële site van de Nederlandse politie naar www.politie.nl. Lees ook onze disclaimer.

(English | Russia | Oekranian)

kom bij de politie

Screen jezelf en kijk of het politiewerk écht iets voor je is. Dat is de boodschap van de vernieuwde landelijke wervingscampagne die nu volop loopt.

Niet alleen agenten en rechercheurs zetten alles op alles om daders te pakken en slachtoffers bij te staan. Ook buschauffeurs, leraren en makelaars doen dat. Wil jij ook in je vrije tijd actief bijdragen aan de veiligheid in je eigen omgeving? Als politievrijwilliger ondersteun je het dagelijks werk van de politie. Bij dit werk neem je kennis en ideeën mee vanuit een ander werkveld in de maatschappij. Dat maakt de politie sterker.

De opleiding Assistent politiemedewerker leidt op voor de functie surveillant en duurt anderhalf jaar.  Tijdens de opleiding ben je afwisselend aan het studeren op de Politieacademie of aan het werkend leren in het korps. Na de eerste drie maanden school ga je al meteen de straat op. Voor deze opleiding moet je minimaal in het bezit zijn van een vmbo-bb diploma en 17 jaar oud zijn.

De opleiding tot Politiemedewerker leidt op voor de functie agent en duurt drie jaar. Tijdens de opleiding ben je afwisselend aan het studeren op de Politieacademie of aan het werkend leren in het korps. Na de eerste drie maanden school, ga je al meteen  de straat op. Voor deze opleiding moet je minimaal in het bezit zijn van een vmbo-kb diploma en 18 jaar oud zijn.

De opleiding tot Allround Politiemedewerker leidt op voor de functie hoofdagent en duurt drie jaar. Tijdens de opleiding ben je afwisselend aan het studeren op de Politieacademie of aan het werkend leren in het korps. Na de eerste drie maanden school, ga je al meteen de straat op. Voor deze opleiding moet je minimaal in het bezit zijn van een vmbo-gl of tl diploma en 18 jaar oud zijn.

Met de leergang Recherchekundige Master is het mogelijk om rechtstreeks in te stromen bij de recherche. Je leert in het kort het blauwe politiewerk en daarna alle facetten van het rechercheren. Voor deze opleiding moet je minimaal in het bezit zijn van een hbo bachelordiploma.

De opleiding Bachelor of Policing is de hbo-opleiding van de politie en leidt op voor Politiekundige (met de rang brigadier). De Bachelor of Policing duurt vier jaar. De instroomeis is een havo of mbo-4 diploma. Enkele korpsen hanteren als instroomeis een hbo-diploma. Kijk bij Vacatures (kombijdepolitie.nl) waar je met welke vooropleiding terecht kunt. Je moet minimaal 18 jaar oud zijn om te solliciteren.

De Politieacademie verzorgt ondermeer de politieopleidingen op verschillende niveaus en de Recherchekundige master. Daarnaast kun je ook bij de Politieacademie terecht voor specialistische opleidingen, denk bijvoorbeeld aan recherche, milieu, verkeer en leidinggevende opleidingen.

Je kunt na een aantal jaren straatdienst kiezen voor een specialisme binnen de politie. Je kunt daarbij denken aan arrestatieteam, bereden politie, recherche, motorrijder, hondengeleider, mobiele eenheid en wat je verder maar bedenken kunt.

Voor de meeste van deze specialismen wordt enige jaren straatervaring vereist. Je zult dus eerst een paar jaren als agent dienst moeten doen bij een van de vele teams in Nederland. Nadat je voldoende ervaring hebt opgedaan kun je binnen de politie solliciteren op vacatures.

Je kunt dus niet meteen een opleiding krijgen tot één van de specialismen.

Wat zijn voor mij destijds en nu nog de motieven om bij de politie te gaan werken?

Nederland heeft 26 korpsen met elk hun eigen deelsite onder www.politie.nl.

Op deze pagina vind je een aantal tips om je voor te bereiden op het korpsgesprek. De belangrijkste is wel dat je je niet anders moet voordoen dan je bent.

Opmerkelijk

Brand geblust met afstandsbediening

Zwitserse politieagenten en brandweerlieden die zich naar het huis van een bejaarde vrouw spoedden die had gemeld dat haar televisie in brand stond, stonden even raar te kijken omdat ze nergens vlammen of rook uit het toestel zagen komen.

Lees meer...

Politiesites

Sponsors