Over Infopolitie.nl

Infopolitie.nl is een website over de politie in Nederland. Het is geen website van de nationale politie, maar een particulier initiatief. Ga voor de officiƫle site van de Nederlandse politie naar www.politie.nl. Lees ook onze disclaimer.

(English | Russia | Oekranian)

De veiligheid in Nederland gaat iedereen aan en daar kan iedereen aan bijdragen. Niet alleen mensen in dienst van de politie kunnen criminaliteit een halt toe roepen. Ook horecamedewerkers, docenten en tandartsen kunnen dat. Als vrijwilliger bij de politie kun je een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid in jouw omgeving. Je ondersteunt het dagelijks werk van de politie. Politievrijwilligers nemen kennis en ervaring mee uit andere werkvelden, dat maakt de politie sterker.

Met een hbo bachelor- of universitair diploma kun je bij de politie een belangrijke bijdrage leveren aan het oplossen van zware misdrijven. Als recherchekundige kun je jouw kennis en vaardigheden inzetten om criminele praktijken aan te pakken. Door jouw inzicht lukt het bijvoorbeeld om het effect van een rechercheonderzoek naar drugshandel te vergroten. Je vervult dus een belangrijke rol in het veiliger maken van de samenleving.

Als politiekundige ben je de verbindende schakel tussen strategie en de uitvoering van het beleid op straat. Je signaleert maatschappelijke ontwikkelingen en houdt je bezig met thema's als verkeersveiligheid, overlast en criminaliteit. Je hebt een belangrijke rol in het tot stand komen van plannen en je vertaalt die in concrete acties. Maar je helpt ook mee in de uitvoering van die acties op straat. Zo weet je wat er leeft in de stad.

Het werk van een hoofdagent gaat een stapje verder dan het werk van een agent. Surveilleren en optreden blijven een belangrijk onderdeel van je werk, maar daar blijft het niet bij. Als hoofdagent schat je risico's in en maak je plannen om problemen op te lossen of te voorkomen. Die plannen voer je dan samen met je team uit. Je werk speelt zich af op straat en op het bureau, dat maakt het heel afwisselend.

Agenten vormen het hart van de politieorganisatie. Het werk van een politieagent is zeer belangrijk voor de samenleving. Samen met collega's zorg je voor veilige wijken en buurten. De politie kent verschillende soorten agenten, op verschillende niveaus en met verschillende werkzaamheden.

Als surveillant ben je het eerste aanspreekpunt voor het publiek op straat. Je surveilleert, gaat naar meldingen, assisteert bij controles. Bij evenementen houd je toezicht met je team. Je werkt als surveillant altijd samen als duo of in een groter team.

Het grootste deel van je werk speelt zich af op straat, maar je bent ook regelmatig op het bureau. Om arrestanten te begeleiden om werk voor te bereiden of voor teamoverleg. Dat maakt de werkzaamheden van een surveillant heel divers.

Opmerkelijk

Verlamde rent weg voor politie

Agenten hebben een vrouw in een rolstoel opgepakt, die zich uitgaf als een verlamde. Opvallend genoeg kon ze wel wegrennen na een overvalpoging op een winkel.

Lees meer...

Politiesites

Sponsors